tiistai 17. maaliskuuta 2015

ensimmäiset viikot Vietnamissa

Kuukausi reissua takana ja ajattelin kirjoitella vähän mietteitä ylös. ensimmäinen 1½ viikkoa meni enemmän tai vähemmän juhliessa, ehkä siihen vaikutti vahvasti Vietnamin uusivuosi, jota paikalliset juhlistivat 10 päivän juhlilla. Joka puolella isoja juhlia (ensimmäisenä yönä kadotin lompakon,tosin siellä oli vain vähän käteistä, kaikki kortit oli tallessa huoneessa). Kaikenlisäksi tapasin kaksi aivan mahtavaa Saksalaista heppua Kristian ja Thomas, joiden kanssa tuli pyörittyä viikon verran ennen kuin jätkät jatkoivat reissua Saigoniin. Seurueeseen liittyi myös kaksi aivan uskomatonta hahmoa, Nial Irlannista, joka toimii Kiinassa yliopiston opettajan. Ja sitten oli henkilökohtainen suosikkini, Dave Amerikasta, 65vuotias herrasmies, joka myös on opettajana Kiinalaisessa yliopistossa. Davesta tuli mieleen 70's show ohjelman vanha pöllyissä oleva hassu mies. Mutta tällä ryhmällä pidettiin hauskaa ja hyviä keskusteluja. Mutta eniten minulla oli yhteistä Saksalaisten kanssa ja jutustelu onkin jatkunut vaikka he jo kotona ovatkin. Ehkä otan heidän tarjouksen joku päivä vastaan ja käyn heitä Saksassa moikkaamassa.

Porukan hajottua törmäsin sattumalta oluella istuessani toiseen Suomalaiseen Karoman. Ensin istuimme kumpikin hiljaa vierekkäin kunnes tämä toinen kaveri kysyy minulta: "Where u From?" -"Finland"- "Eihän!"  Kyseinen tyyppi oli työskennellyt vuoden Austraaliassa ja nyt ajoi moottoripyörällä Vietnamin läpi ja oli matkalla takaisin Suomeen. Jatkoimme iltaa juoden ja päädyimme paikalliseen yökerhoon. Istuimme pöydässä kahdestaan, kunnes nuori nainen kysyy englanniksi saako hän istua pöytäämme. Vastasimme tietysti myöntävästi. Nainen kysyy enlganniksi mistäpäin olemme ja vastauksen kuultuaan, uskomatonta kyllä, sanoo myös olevansa Suomesta! Joten nyt vietimmekin  iltaa kolmen suomalaisen voimin. Törmäsimme vielä illan päätteeksi yhteen suomalaiseen kadulla. Uskomaton ilta. Seuraavana päivänä Karoma jatkoi aamulla matkaa. Minä ja suomalainen neiti kävimme rannalla ja syömässä, kunnes hänkin jatkoi matkaa alkuillasta. Rannalla kerkesin polttaa itseni totaalisesti ja seuraavat päivät olivatkin tuskallisia, mutta hyvin se punotus on muuttunut rusketukseksi.

Kaiken tämän jälkeen en ole jaksanut juopotella, mitä nyt pari olutta illalla, ei muuta. Kävin ensimmäisellä ohjatulla reissulla tällä ollessani. Reissu oli aivan loistava! Kävimme kahdella saarella. Lauttamatkat olivat uskomattomia, maisemat olivat todella hienot. Ensimmäisellä saarella oli erillaisia eläimiä joita pääsi näkemään erittäin läheltä. Esimerkiksi norsun selkään pääsi, karhun kanssa pääsi poseeraamaan vierekkäin, peuroja pääsi syöttämään kädestä, käärmeen sai kaulalleen ja strutsilla pääsi ratsastamaan, jonka itse toteutin. Luvassa oli myös eläin show, jossa eläimet tekivät kaikenlaisia temppuja. Show oli viihdyttävä. Shown jälkeen oli ruokailun vuoro. Meidät istutettiin pyöreisiin pöytiin ja pöytiin alettiin tuoda erillaisia ruokia, josta jokainen sai ottaa. Ruokaa oli riittävästi ja se oli ehkä paras ruoka mitä tähän mennessä on tullut syötyä. Siitä matka jatkui seuraavalle saarelle, jonka nimi on apinasaari. Saari on hyvin pieni ja apinat saavat vaeltaa saarella vapaana. Ostin tiskiltä pienen pussin pähkinöitä, jotka oli tarkotettu apinoille. Kiertelin saarta ja syötin apinoita kädestä. Välillä apinat tarttuivat sormeen kiinni ja vaativat lisää ruokaa. Saarella oli pieni ranta. Vesi ei paljoakaan värähdellyt ja maisema oli todella vaikuttava. Menin pulahtamaan mereen, joka oli todella lämmintä. Rannasta sai kävellä 100metriä ja vesi oli silti vielä vyötärölle. Kaikenkaikkiaan mahtava reissu. Koko päivä auringossa kävelyä ja aktiviteettäjä teki tehtävänsä ja uni tuli illalla hyvin.

Pari päivää myöhemmin sain jonkun vatsapöpön ja neljä päivää mennyt lähinnä huoneessa makoillessa ja televisiota katsoessa. Mieliala on ollut vähän maissa, mutta ehkä se tästä taas.
Suurin osa täällä syömästäni ruuasta on ollut todella hyvää. Pari rosvosektoriakin on tietysti mahtunut joukkoon ja luultavasti jostain ruuasta kyseisen pöpön sainkin. Paikalliset nuudelikeitot ja täytetyt patongit ovat erittäin hyviä. Täällä on paljon venäläisiä ja minuakin luullaan joka paikassa venäläiseksi, mutta eipä se haittaa. Ranta täällä on aivan mahtava, järkyttävän iso ja siisti.



Vietnamissa on tullut voimaan laki, jonka mukaan moottoripyörällä saa matkustaa kerralla enään vain neljä henkilöä!! huhuh! mitä jos on viis henkinen perhe? milläs se yks sit matkustaa?! Nojoo on täällä tullu nähtyä kaikenmoisia virityksiä moottoripyörien päällä. Muummoassa iso runkopatja on kuljetettu moottoripyörän päällä. Turvallista? Tietenkin! Nykyään on myös pakko pitää kypärää ajaessa. Tosin lähellekkään kaikki ei tätä noudata, ja who cares! Poliiseja en ole tässä kaupungissa vielä nähnyt. Toisaalta en ole nähnyt yhtäkään ongelmaa, johon poliisia olisi edes tarvittu, ei turistien eikä paikallisten toimesta. Yksi silmiin pistävä asia paikallisissa on, että he käyttävät hengitysuojamaskin näkösiä systeemeitä kasvoilla ajaessaan ja oli kuinka kuuma tahansa monella paikallisella on paksut pitkät vaatteet päällä. Kuulin että paikalliset eivät halua ruskettua, koska ruskettuneet ovat maalta ja kaupunkilaiset eivät halua näyttää maalaisilta. Kaupunkilaiset ja maalaiset erottaa myös kynsistä, kaupunkilaisilla on pitkät kynnet ja maalaisilla lyhyet kynnet. Kissoihin en ole täällä törmännyt viellä kertaakaan. Koiriin kyllä, mutta ihmetyttää että eikö täällä pidetä kissoista lainkaan vai onko kissat vain ruokaa?



Katsotaan mitä seuraavat viikot tuo tullessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti